Studenter råkade upptäcka ny supernova

I förrgår stod en lektion i praktisk astronomi på schemat för studenterna Ben Cooke, Tom Wright, Matthew Wilde och Guy Pollack vid University College London (UCL), men lektionen gick inte som planerat. Just när de skulle sätta igång började himlen över observatoriet täckas av moln. Läraren Steve Fossey bestämde sig för att göra det bästa av situationen och lektionen fick kortas ner till ett 10-minuters workshop i astronomisk fotografering.

Studenterna valde galaxen Messier 82 som fotoobjekt eftersom det råkade vara en lucka i molntäcket precis där Messier 82 låg på himlen. När Fossey ställde in teleskopet på galaxen lade han märke till en starkt lysande punkt som han inte kände igen. En snabb titt på gamla foton visade att den inte fanns med där.

Eftersom himlen höll på att täckas av moln gällde det att snabbt försöka samla så mycket data som möjligt om denna ”nya stjärna” medan den fortfarande gick att se. Lektionen hade helt plötsligt blivit allvar och studenterna fick hastigt förvandlas till aktiva forskare.

Fossey rapporterade snabbt fyndet och dagen efter kunde det bekräftas att han och hans studenter hade upptäckt en ny supernova. Den lysande pricken var alltså en exploderande stjärna. Anledningen till explosionen uppges vara att stjärnan blivit instabil efter att en närliggande vit dvärgstjärna sugit åt sig en alltför stor del av dess massa. Den nya supernovan har döpts till SN 2014J.

Supernovan i M 82 Foto: UCL/University of London Observatory/Steve Fossey/Ben Cooke/Guy Pollack/Matthew Wilde/Thomas Wright
Supernovan i Messier 82.
Foto: UCL/University of London Observatory/Steve Fossey/Ben Cooke/Guy Pollack/Matthew Wilde/Thomas Wright

Källa: Supernova in Messier 82 discovered by UCL students. News from UCL Faculty of Mathematical and Physical Sciences. Publicerad 22 januari 2014 (uppdaterad 23 januari 2014).

3 reaktioner till “Studenter råkade upptäcka ny supernova”

  1. Tja, den enda gången molnen har gjort nått bra hittills för mig är när man observerar solen så har tunna moln hjälpt att dämpa ljuset lite extra. Men vad är egentligen chansen att få en molnglugg runt just M82 där en nytänd ”megastor ljusstark” supernova visar sig. Chansen att vinna på lotto är ju inte stor men den är nog större än det här 🙂
    Frågan är väl bara vilken taktik man vill använda för att hitta en supernova först? Antingen fotar man alla galaxer man hittar hejvilt tills nått kanske dyker upp, eller så väljer man sin favoritgalax å bestämmer sig för att den SKA producera en supernova innan man dör av ålderdom.
    Med tanke på vad dessa astronomer lyckades med så kan man lika gärna köra alternativ 2, då blir man ju åtminstone så kunnig om den galaxen att man kan upptäcka en ”ny stjärna” redan ute i fält.

    1. En vacker natt kanske den finns där i teleskopet. Det gäller bara att ha lite tur. Eller rätt sorts otur. De gånger ett störande molntäcke resulterat i något positivt för astronomer är väl lätträknade?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *