Ny POTUS

Det är något fascinerande med den oerhörda förvirring och förnärmelse som uppstått nu dagen efter att Donald Trump tog över som amerikansk president. Det verkar som att många, både i USA och i resten av världen, på allvar trodde att han plötsligt skulle förvandlas till en annan människa – en mogen och eftertänksam statsman – i samma ögonblick som han svor presidenteden. Vilket naturligtvis inte skedde.

Det fanns aldrig någon hemlig konspiration. Donald Trump är precis den han verkar vara. Man kan anklaga Donald Trump för många saker, men inte för att vara subtil och försöka att dölja sin avsikter.

Den nya presidenten klargör på Vita husets hemsida vilka frågor han tänker prioritera under sin presidenttid. Ingen av dessa planer borde på något sätt komma som en överraskning för någon. Inte heller borde alla de viktiga politiska frågor som saknas på listan komma som en överraskning för någon. Tyvärr har Trumps politik negativa konsekvenser inte bara för amerikanerna utan även för den övriga världen. Exempelvis tänker Trump prioritera att riva upp den miljölagstiftning som åtminstone delvis har styrt USA:s energiproduktion bort från fossila bränslen och mot andra energikällor med mindre klimat- och miljöpåverkan.

POTUS = President of the United States. Används ofta tillsammans med SCOTUS (Supreme Court of the United States) och FLOTUS (First Lady of the United States). POTUS och SCOTUS användes i telegram redan på 1800-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *