Mina koldioxidutsläpp

Jag testade att använda klimatkontot.se för att räkna ut mina koldioxidutsläpp och svarade både på de allmänna och de extra frågorna. Det var lättare sagt än gjort att svara på många av frågorna eftersom de verkade vara anpassade för människor som lever under andra förhållanden än jag gör och som har en annan livsstil än jag har, men jag försökte så gott jag kunde. Exempelvis ska man svara på frågor om hur man väljer att reglera temperaturen i sin bostad, men jag har ingen möjlighet att påverka inomhustemperaturen i min lilla hyreslägenhet (det finns inga element) utan både uppvärmning och nedkylning av lägenheten styrs helt och hållet av hyresvärden.

Bil kör jag mest på jobbet. Där kör jag i snitt ungefär 1-2 dagar i veckan, vilket är betydligt mer än jag brukar använda min egen bil. Under hyrbil/bilpool fyllde jag därför i en grov uppskattning av hur mycket jag kör på jobbet istället eftersom det märkligt nog inte ingick någon sådan fråga. Överhuvudtaget reser jag ganska sällan på fritiden och jag reser sällan långt. Jag har bara varit utanför Europa en gång i mitt liv (eller två, beroende på hur man räknar Turkiet).

Jag är absolut ingen vegetarian, men min kost är ändå i stor utsträckning baserad på frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Och jag avskyr att shoppa kläder och elektronik. Det enda jag faktiskt köper i någon nämnvärd mängd, och som inte kommer från mataffären, är böcker. Inköp av böcker fanns inte med bland frågorna.

Resultatet blev i alla fall att jag bidrar med 4,7 ton koldioxidutsläpp per år. Det är mindre än genomsnittet både för Sverige (8 ton) och för världen (6 ton).Om testet har räknat rätt kan man dra slutsatsen att om alla levde som jag gör skulle världens koldioxidutsläpp minska varje år. Det gör de inte. Koldioxidhalten i atmosfären fortsätter uppåt i oförändrad takt.

En kommentar till “Mina koldioxidutsläpp”

  1. Jag har också gjort den där uträkningen tidigare och håller med dig om att det är lite klurigt att fylla i allt. Men det får en ju att tänka till i alla fall, även om det säkert mest är folk som redan har tänkt till som gör de där testerna :0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.