Kvinnor gillar tydligen rymden och stjärnor

Det finns tydligen åtminstone två svenskor som har skrivit populärvetenskapliga böcker om naturvetenskap, nämligen Marie Rådbo som skrivit ”Ögon känsliga för stjärnor : en bok om rymden” och Ulrika Engström som skrivit ”Himlens väktare : astronomins historia före teleskopet”. Har inte läst någon av dem ännu, men vi får väl se.

Jag bad bibliotekens svarstjänst Bibblan svarar om tips på kvinnliga författare som skrivit populärvetenskapliga böcker om naturvetenskap på svenska. Dessa två var de exempel de hittade. Och Stefan Grip, som var den bibliotekarie som tog sig an uppgiften, erkände att det var svårt att hitta några kvinnor alls som skriver om naturvetenskap.

Känner du själv till fler exempel på kvinnor som skrivit populärvetenskapliga böcker om naturvetenskap (helst på svenska)? Med det menar jag populärvetenskapliga böcker som handlar om biologi, kemi, geovetenskap eller fysik. Medicin och matlagning ingår inte, även om jag vet att det finns kvinnor som skrivit bra böcker om de ämnena.

Det är lite underligt att både de två böcker som jag hittade på Adlibris och de två som Bibblan svarar hittade handlade om just astronomi. Annars brukar biologi anses vara det kvinnligaste av de naturvetenskapliga ämnena medan fysik brukar anses vara det manligaste. Kanske kan jag bli en riktig pionjär om jag skriver och lyckas publicera den bok om växter och naturhistoria som jag funderar på?

5 reaktioner till “Kvinnor gillar tydligen rymden och stjärnor”

  1. Min svärmor Ingrid Sandahl – professor i rymdfysik – skrev en populärvetenskaplig bok om norrsken som fortfarande finns i tryck 15 år senare: http://www.adlibris.com/se/bok/norrsken-budbarare-fran-rymden-9789174865424. Och även omd et är ett gränsfall med kriterierna ovan jag skulle väl hävda att min och Lisa Förare Winbladhs bok ”Matmolekyler” är naturvetenskaplig populärvetenskap om kemi, biologi och fysik. Även om den tangerar matlagning i sin tillämpning och biblioteken nog sorterar in den under kokböcker.

  2. Hälften av en kvinna: Fysik i vardagen av Maria Hamrin och Patrik Norqvist.

    Och går vi lite längre tillbaka finns det ett par böcker till om fysik av Bodil Jönsson.

  3. Astronomi är väl ett toppen ämne! Är också ganska förvånad på resultatet på ämnet för kvinnorna är definitivt underrepresenterade om man fyller ett rum med astronomer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *