10 år av bloggande

Detta var en av de första bilderna jag publicerade på bloggen 2013. Den är tagen med min gamla kompaktkamera (detta var innan jag köpte systemkameran) i Hågadalen i Uppsala, där jag bodde på den tiden.

Det första inlägget på den här bloggen publicerades i mitten av mars 2013. Jag har alltså hållit igång bloggen i över ett decennium. Bloggen har gått från att handla om någon sorts kombination av populärvetenskap och vardagsliv till att mest vara en fotoblogg till att mest handla om mitt trädföljarprojekt.

I mitt liv har det hänt en hel del under det här decenniet. Jag har bytt karriär flera gånger och hunnit flytta kors och tvärs över landet.

Jag har sett ännu mer av Sverige

I somras besökte jag Gotland för att delta i en arkeologisk utgrävning och betade därmed av ytterligare ett län och ett landskap. Så nu har jag kommit ännu närmare att ha sett hela Sverige.

Landskap jag har besökt (22 stycken):
Norrbotten
Lappland (alla lappmarkerna inom Sveriges gränser)
Västerbotten
Jämtland
Härjedalen
Ångermanland
Medelpad
Hälsingland
Gästrikland
Dalarna
Värmland
Uppland
Västmanland
Södermanland
Östergötland
Västergötland
Närke
Bohuslän
Gotland
Småland
Blekinge
Skåne

Landskap jag inte besökt (3 stycken):
Dalsland
Halland
Öland

Län jag har besökt (18 st):
Blekinge län (K)
Dalarnas län (W)
Gotlands län (I)
Gävleborgs län (X)
Jämtlands län (Z)
Jönköpings län (F)
Norrbottens län (BD) – alla kommuner i länet
Skåne län (M)
Stockholms län (AB)
Södermanlands län (D)
Uppsala län (C)
Värmlands län (S)
Västerbottens län (AC)
Västernorrlands län (Y)
Västmanlands län (U)
Västra Götalands län (O)
Örebro län (T)
Östergötlands län (E)

Län jag inte har besökt (3 st):
Hallands län (N)
Kronobergs län (G)
Kalmar län (H)

 

Snart är det dags igen

En av Västernorrlands museums arkeologer filmade mig när jag grävde fram en stigbygel i den medeltida borgen Styresholm förra sommaren. Filmen kan ses på museets facebooksida.

I sommar är det tänkt att bli hela tre veckors arkeologisk utgrävning för mig, två veckor på Gotland och en på Styresholm.

Sedan förra sommaren har jag hunnit betat av A-kursen i arkeologi och nästa läsår planerar jag att gå även B-kursen i arkeologi på distans på halvfart. B-kursen vid Umeå universitet innehåller den del jag är mest intresserad av, nämligen norra Sveriges arkeologi.

Mitt första mål på Artportalen har uppnåtts

På sistone har jag snöat in på artidentifiering. Igen. Det är en hobby jag plockar upp med ganska ojämna mellanrum. Oftast med tillräckligt långa mellanrum för att jag ska hinna glömma mycket mellan gångerna.

Denna gång handlar det om att rapportera artobservationer på Artportalen. Mitt mål för att komma igång var att rapportera fynd av minst 100 arter totalt. Det uppnådde jag idag.

Grattis till mig!

Konstutställning

Den akryltavla jag målade på en konstkurs på folkhögskolan i början av året kommer att ställas ut på Galleri K på Älvsby folkhögskola under nästa vecka.

Utställningen på Galleri K, Älvsby folkhögskola, Nygrensvägen 28, Älvsbyn är öppen 25-29 april kl. 8:30-15. Kom gärna förbi och ta en titt.

Med tanke på att den tavlan är mitt andra försök någonsin att måla med akryl är jag riktigt nöjd med den.

Koltrasten är numera en norrbottnisk vinterfågel?

Den här vintern har jag flera gånger sett en koltrast dyka upp mitt bland de vanliga vinterfåglarna som brukar besöka byns olika fågelmatningsställen. Koltrastar är inte vad jag skulle vänta mig på vintern i Norrbotten. Jag tror aldrig någonsin jag sett en sådan här på vintern tidigare. Här är koltrastar inte ens särskilt vanliga på sommaren, till skillnad från längre söderut i Sverige där särskilt städerna ofta är fulla med koltrastar.

En sorgens dag

Jag blev ledsen när jag i morse vaknade till nyheten att Putin beordrat sina trupper att invadera Ukraina med syfte att utradera staten Ukraina och i praktiken göra området och befolkningen till en del av Ryssland och att fullskaligt krig redan brutit ut. Ledsen som i att jag faktiskt började gråta. Inte för att jag blev förvånad. Det blev jag egentligen inte, även om jag som många andra trodde att Putin skulle gå stegvis fram och börja med att ockupera de östra delarna av Ukraina innan han gav sig på resten av landet. Utan för att jag mot allt sunt förnuft hoppades att detta trots allt inte skulle hända, eller att Ukraina skulle få hjälp att försvara sig om det trots allt händer.

Hjälp att försvara sig kommer Ukraina knappast att få, hur mycket världens ledande politiker än fördömer vad Putin och hans Ryssland har gjort. Även om det ryska folket också kommer att få lida för det som skett idag, trots att det inte alls är säkert att majoriteten av ryssarna verkligen stödjer det här kriget.

Vi har haft krig i Europa under min livstid. Men inte i form av en stat som invaderar en annan stat för att utöka sina territorier. Senast det hände i vår världsdel var när mina farföräldrar var barn och mina morföräldrar var unga vuxna. Det är en del av Europas historia som inte borde ha återuppväckts. Det här gynnar i längden ingen.

Besatta av tejp

Förra året kom jag mig äntligen för att skaffa en egen julgran. Den har jag sedan klätt huvudsakligen med julpynt inköpt på Tradera.

Att handla på Tradera fungerar jättebra, förutom en liten detalj. I princip allt jag köper från privatpersoner skickas väl inslaget (bra) och förseglat med enorma mängder tejp (mindre bra). Mycket, mycket mer tejp än vad som faktiskt behövs för att säkert frakta sakerna. Varför all denna tejp?

Alltför hett

Värmeböljan är tillbaka. Vi har idag passerat 33 grader i skuggan. Och nu i mitten av sommaren är även nätterna relativt varma så huset kyls inte längre ner på natten.

Jag har behövt slå på den ”bärbara” och i mitt tycke hopplöst opraktiska AC jag har i sovrummet för att i alla fall ha ett svalt rum. Resten av lägenheten börjar bli olidligt varm.

Jag tillhör dem som inte alls mår bra av väldigt varmt väder utan får migrän och diverse andra hälsobesvär. Jag har till och med drabbats av farliga värmeslag med kräkningar, förvirring och medvetslöshet flera gånger. Så dessa nya somrar med långvariga värmeböljor vart och varannat år är inte min grej.

Nattåg till Tyskland fanns nyligen

Jag har på sistone flera gånger hört journalister i media påstå att de sista nattågen mellan Sverige och Tyskland gick på 1990-talet. Det får mig att undra vilken verklighet de lever i för jag har åkt nattåg mellan Sverige och Tyskland i båda riktningarna under både 2000- och 2010-talen. Biljetterna köpte jag från SJ.