Kommer snart: tur och retur till fjällen

Lapporten från Björkliden den 27 maj
Lapporten från Björkliden måndagen den 27 maj. Fotot är taget med webbkameran på www.bjorkliden.com.
Samma sak idag
Samma utsikt fotograferad idag, drygt två veckor senare.

Ska inom kort till Björkliden för att delta i en vetenskaplig konferens om barrträdens arvsmassor. Vid den här tiden på året kan Björkliden innebära allt från vinterväder och skidåkning till sommar, sol och bad. Följer därför med viss spänning vårens inträde där uppe via hotellets webbkamera för att försöka lista ut om jag bör packa sommarkläder, vårkläder eller vinterkläder. För en månad sedan var det fortfarande snö överallt, men sedan dess har snösmältningen gått snabbt. Nu verkar snön huvudsakligen vara borta, och det grönskar för fullt. Ganska lovande alltså…

Björkliden ligger vid den enda väg som finns i denna del av Sverige. Vägen följer i princip den mycket äldre malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Senast jag besökte Björkliden var för nio år sedan när jag tillbringade en extremt regnig sommar med att studera botanik i Abisko. Då fastnade jag i området när en vägbro mellan Abisko och Kiruna spolades bort av det forsande vattnet. Eftersom de flesta i Abisko hade bil, och varken ville överge bilen eller köra en gigantisk omväg via Norge, så var det ganska mycket folk som blev kvar betydligt längre än de hade tänkt sig på fjällstationen i Abisko i väntan på att bron skulle byggas upp igen. Omständigheterna gjorde faktiskt att folk var öppnare och trevligare mot varandra än vad turister brukar vara, men vi får ändå hoppas att det går bättre denna gång.

2 reaktioner till “Kommer snart: tur och retur till fjällen”

  1. Kul att du kommer till norrbotten! Har dock svårt att ge klädråd eftersom vi bara verkar ha 2 väder denna sommar. Antingen så går åskan åt ett håll med efterföljande ryssvärme eller så går åskan åt andra hållet med efterföljande (max) +10°C å iskalla ishavsvindar. Detta verkar dessutom ske sporadiskt med några dagars mellanrum. För tillfället så är det alternativ 2!

    1. SMHI lovar varmt, runt 20 grader, i Björkliden i princip alla dagar förutom de dagar jag ska vara där. Då ska det vara max sisådär 10 grader och regna. Fast de har ju haft fel förr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *