Fladdermöss i sommarnatten

Igår följde jag med på en fladdermusvandring anordnad av Biotopia. Vi tog med oss ultraljudsdetektorer och begav oss ut i Uppsala för att leta fladdermöss. Just denna natt var ovanligt högljudd, för gymnasieeleverna tog studenten och ville naturligtvis fira. I parken vid Biotopia, där vi började utflykten, hittade vi inga fladdermöss. Inte heller i parken vid mitt gamla studenthem. Visserligen hörde vi klickande i ultraljudsdetektorerna, men det var inte från fladdermöss utan från cyklar. Cyklar låter märkligt likt fladdermöss i en ultraljudsdetektor.

Inte förrän vi följt Fyrisån en stund började det åter klicka i detektorerna. Den här gången var det verkligen fladdermöss som klickade. Den första fladdermus min grupp hittade var en vattenfladdermus som cirklade runt, runt över vattnet i Fyrisån. Den såg vi väldigt bra för den flög bara någon meter från oss. Vattenfladdermusens ekopejling lät på frekvensen 45 kHz i detektorerna som ett ganska snabbt knatter. Alldeles i närheten flög även en nordisk fladdermus runt vid en bro över ån. Dess navigationsläte på 30 kHz lät i detektorerna ungefär som när någon hamrar i metall.

Vi hittade ytterligare en nordisk fladdermus en bit därifrån i en liten park nära ån. Dessutom pilade det snabbt förbi något som kan ha varit en dvärgfladdermus högt uppe bland träden. Det smattrade till i detektorerna på 55 kHz när den svischade förbi, men det gick för snabbt för att vi verkligen skulle kunna avgöra vilken art det var. Vattenfladdermus, nordisk fladdermus och kanske en dvärgfladdermus. Det var ett utmärkt resultat för en kort stadspromenad, och alla var nöjda och glada när vi mitt i natten kom tillbaka till museet.

2 reaktioner till “Fladdermöss i sommarnatten”

 1. vad spännande att gå på fladermus vandring. Vi har fladdermöss i vår gamla ladugård, oj vad dom skitar ner men det gör inget, riktigt läskigt ibland när man är ute på kvällen och dom kommer flygande i hög fart. 🙂

  Vad är det för art som bor i ladugårdar?
  dom sitter upp och ner längst upp i nock stocken. 🙂

  ha en skön helg och tack för din kommentar hos mej

  1. Det är rätt spännande att gå omkring med en ultraljudsdetektor. Jag gillar fladdermöss, men är knappast någon expert på fladdermusarter.

   Långörad fladdermus gillar tydligen att bo inomhus på vinden, enligt infon från Biotopia. Kanske gillar de även ladugårdar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.