Hejdå hatade danstillstånd?

Som inbiten dansare sedan mer än 15 år tillbaka känner jag väl till kravet på danstillstånd – och tycker att det är idiotiskt. För den som inte känner till det så måste man alltså ha ett så kallat danstillstånd från polisen för att få anordna en offentlig danstillställning. Det står i ordningslagen (1993:1617), närmare bestämt i 2 kap. 4 §. Danstillstånd krävs även om danstillställningen är alkoholfri. Det är tydligen dansen i sig som anses utgöra någon sorts hot mot samhället.

Förslag på att avskaffa det så kallade danstillståndet har lämnats in till riksdagen i åratal från alla möjliga partier men riksdagen har alltid sagt nej. Men nu verkar det som att den senaste motionen om detta, denna gång från Vänsterpartiet, faktiskt tycks nå åtminstone en viss framgång. Riksdagen ska tydligen rösta den 14 april om att tillsätta en utredning om att avskaffa danstillståndet. Det är fortfarande inte säkert att danstillståndet kommer att avskaffas men det är det närmaste någon har kommit hittills att bli av med det.

Det stämmer visserligen inte att spontandans på krogen är olagligt eftersom tillståndsplikten bara gäller danstillställningar, men gränsen mellan vad som är spontandans och vad som är en danstillställning är inte särskilt tydlig. Eftersom det är ganska vanligt att krögare blir dömda för att ha brutit mot ordningslagen på grund av att det har förekommit otillåten dans på deras krogar tar de ofta det säkra före det osäkra och stoppar allt som ens påminner om dans om de inte har ett giltigt danstillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *