Rönnen i oktober, höstfärger och några stridsvagnar

 

Trädföljarperioden i det internationella bloggänget med trädföljare är egentligen från den 7:e till den 14:e varje månad, men det träd jag följer ligger några mil bort är det inte alltid jag har tid och möjlighet att åka dit under rätt vecka. Jag brukar därför istället köra med hela första halvan av månaden som trädföljarperiod. Den här gången besökte jag rönnen förra helgen istället för den här helgen. Den här helgen träffade jag istället först min bror i min gamla hemstad Boden på Garnisonens dag igår och idag sjöng jag med kören i kyrkan. Videon (lite suddig) ovan visar en kort snutt av stridsuppvisningen på Garnisonens dag.

The real tree following period among the international group of tree following bloggers is actually from the 7th to the 14th each month, but the tree I follow is quite far away so it’s not always possible for me to go there during the right week. Therefore I use the whole first half of each month as my tree following period instead. This time I visited the rowan last weekend instead of this weekend. This weekend I instead first visited my brother in my old home town Boden at Garrison Day yesterday and today I sang with my choir in church. The slightly blurry video above shows a little bit of the exhibition battle at Garrison Day.

Hösten är här. Rönnen är fortfarande full av klarröda rönnbär men rönnlöven har gulnat. Och det har även bladen på all annan vegetation, utom barren på barrträden som fortsätter vara gröna hela vintern.

Autumn is here. The rowan is still full of bright red rowan berries but the rowan leaves have turned yellow. And so have the leaves on all other vegetation too, except the conifer needles that stay green throughout the winter.

Medeltemperaturen i september månad var något högre än normalt enligt SMHI (figuren nedan visar skillnaden mellan medeltemperaturen för september i år och den normala medeltemperaturen i september). Är det de allt varmare vintrarna här uppe som spökar?

The mean temperature in September was slightly above normal according to the Swedish Meteorological and Hydrological Institute (SMHI) (the figure below shows the difference between the mean temperature for September this year and the normal mean temperature in September). Is this because of the increasingly warm winters up here?

Fotona är tagna 2017-10-01 i Storforsen, Bredsel.

Im following a treeKolla även in andra trädföljare på The Squirrelbasket (internationellt).

7 reaktioner till “Rönnen i oktober, höstfärger och några stridsvagnar”

 1. Oh, the colours of your autumn landscape are so beautiful and golden!It must be your crisp, cold air.
  There wouldn’t be much chance of a tank blending in there…
  Best wishes 🙂

 2. Wow, looks like autumn came suddenly! I’ve been meaning to compliment you on your equisetum header … so simple and elegant … nice.

 3. Jo, vad gäller det varmare klimatet känns det även som isarna på vattendragen här uppe finns betydligt kortare tid över året och de isar som finns är dessutom tunnare och svagare än för bara 5-10år sedan.

  Men å andra sidan är ju -30°C på vintern under längre tid än några timmar nått dygn per vinter väldigt sällsynt nuförtiden.

  1. Jo, jag reagerade på att under de två vintrar jag bott i Älvsbyn har isen på Piteälven vid Älvsbyn inte fryst ordentligt. Det har varit öppna hål i isen trots att det inte borde vara särskilt strömt här. När jag var barn kunde man ju utan några som helst problem köra på isen på Luleälven långt in på våren och fick borra i evigheter om man ville borra upp ett hål i isen för att pimpla. Folk kör ju fortfarande på isarna men det känns inte längre särskilt säkert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *