Rönnen i augusti

Mitt första försök den här veckan att fotografera rönnen avbröts av ett åskväder. Men efter ett par dagar med regn, blixtar och åskmuller återvände äntligen solen och jag kunde göra ett nytt försök. Den här gången gick det bättre.

My first attempt this week to photograph the rowan tree was interrupted by a thunderstorm. But after a couple of days of rain, lightning och thunder the sun finally returned and I could try again. This time I was more successful.Rönnen har nu omogna, gröna rönnbär. Bladen är angripna av en svamp som jag, baserat på lite googling, tror kallas för rönnens hornrost (Gymnosporangium cornutum?). Svampen gör ingen egentlig skada på rönn men enar däremot kan den döda.

Now the rowan tree has unripe, green rowan berries. The leaves are attacked by a rust fungus that I, based on some googling, think is called Gymnosporangium cornutum (?). This fungus doesn’t really harm rowans but it can kill junipers (Juniperus communis).

En söt, liten spindel hängde och dinglade i en spindeltråd från rönnen. Dessutom såg jag mängder av trollsländor i området. Och i en av tallarna skuttade en ekorre omkring.

A cute, little spider was hanging from the rowan on a silk thread. I also saw lots of dragonflies in the area. And in one of the pine trees a red squirrel was skipping around.Medeltemperaturen i juli månad var rätt normal enligt SMHI (figuren ovan visar skillnaden mellan medeltemperaturen för juli år och den normala medeltemperaturen i juli). Fortfarande alltså en ganska normal sommar temperaturmässigt.

The mean temperature in July was more or less normal according to the Swedish Meteorological and Hydrological Institute (SMHI) (the figure above shows the difference between the mean temperature for July this year and the normal mean temperature in July). In other words, so far still a fairly normal Swedish summer with regard to temperature.

Fotona är tagna 2017-08-09 i Storforsen, Bredsel.

Im following a treeKolla även in andra trädföljare på The Squirrelbasket (internationellt).

2 reaktioner till “Rönnen i augusti”

 1. Lovely images as usual – I even like the little dots of rust on the leaves – they look like the spots on the back of a plaice.
  Your summer still seems much later than ours and I am wondering if those green berries will have time to ripen before the autumn?
  Our garden spiders are now growing quite big but look just the same as yours.
  I do envy you your red squirrels!
  Best wishes and thanks for sharing your tree news 🙂

  1. In Älvsbyn, which is located at the bottom of a big bowl made up of surrounding mountains, the rowan berries are already turning red. But Storforsen is more exposed and everything happens slightly later there.

   Summer up north always starts late (unfortunately). And this year it felt later than usual, but that was because the last few years have been really warm and this year’s summer has actually been ”normal”. But summer up here is faster once it get started and it will catch up before the end.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *