Körerna kommer och går, men körsången består

Jag har under mitt liv ägnat oerhört många timmar (och en hel del pengar) åt att spela, dansa och sjunga.

På tal om sång satt jag just och försökte komma ihåg alla körer jag har sjungit i. Det har blivit några stycken under årens lopp.

Jag tror att jag sjöng i en skolkör i mellanstadiet. Jag har i alla fall suddiga minnen av att ha sjungit i vad som verkar vara körkonserter i min låg- och mellanstadieskola, och bland mina mängder av notpapper har jag kvar noter på enkla visor och en liten barnmusikal som troligen är från den kören. Så det var – antagligen – kör nummer 1.

Sedan sjöng jag i skolkören på högstadiet. Det var kör nummer 2.

På gymnasiet fick jag inte sjunga i skolkören för den var bara öppen för elever på musikprogrammet och jag gick det naturvetenskapliga programmet. Då sjöng jag istället i Pingstkyrkans gospelkör. Det var kör nummer 3. Men det varade inte särskilt länge. Pingstkyrkan var lite väl kyrklig för min smak.

Efter gymnasiet flyttade jag till Uppsala. Där sjöng jag ett tag i en gospelkör för studenter. Det var kör nummer 4. Gospelkören drevs av studentprästerna.

Sedan startade Philochoros, en av alla de dansföreningar jag dansade i, en folkmusikkör som jag sjöng i under några år. Det var kör nummer 5. I den kören sjöng vi folkmusik i stämmor efter noter.

Efter att Philochoros kör upphörde var jag med från början i en nystartad folkmusikkör i Uppsala som sjöng folkmusik i stämmor på gehör. Den kören, som från början hette Uppsala Folkmusikkör, var kör nummer 6. Folkmusikkören flyttade efter ett par år från Uppsala till Stockholm, men jag pendlade till Stockholm och fortsatte sjunga i den kören i många år. Folkmusikkören hade flera namn under tiden jag var med eftersom kören bytte namn varje gång den flyttade, även inom Stockholm, men på sistone har den helt enkelt hetat Stockholms Folkmusikkör.

Till slut tröttnade jag på kvällspendlingen mellan Stockholm och Uppsala. Då började jag istället sjunga i Eriksbergskören som är en av Uppsalas många kyrkokörer. Det var kör nummer 7. Efter att ha sjungit enbart på gehör i många år blev det en liten utmaning att ställa om till att sjunga efter noter igen, men det gick bra.

Jag trivdes bra i Eriksbergskören, men våren 2015 fick jag ett vikariat i Sandviken. Det innebar att jag var tvungen att flytta från Uppsala. I Sandviken sjöng jag först i damkören Opalen. Det var kör nummer 8. Opalen var en liten kör. Vi var bara 4-5 altar i altstämman. Den vikarierande körledaren för Opalen slutade dock utan att det fanns någon ersättare vilket gjorde att den kören tog en paus. Jag började då istället sjunga i Sandvikens kyrkokör. Det var kör nummer 9.

Mindre än ett år efter att jag hade flyttat till Sandviken var det åter dags att flytta till ett nytt jobb, denna gång i Älvsbyn. Här i Älvsbyn sjunger jag både i Älvsby kyrkokör och i den blandade kören Nya Toner. De är alltså kör nummer 10 och 11.

Att sjunga i kyrkokörer har väckt mitt intresse för att sjunga klassisk musik i kör, så på senare tid har jag börjat fundera på om det inte vore kul att sjunga i en kammarkör. Kanske blir det min nästa körutmaning…

Nästa konsert med Nya Toner är den 30 oktober kl 18 i Älvsby kyrka.

Den 18 december blir det en stor julkonsert med både Nya Toner och Älvsby kyrkokör kl. 18 i Älvsby kyrka.

En kommentar till “Körerna kommer och går, men körsången består”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *