Planet Nio

Pluto får ju inte vara med i planetklubben längre men kanske finns det ändå en nionde planet i solsystemet. En jätteplanet. Ett par forskare på Caltech har modellerat och simulerat sig fram till att en nionde jätteplanet logiskt sett borde finnas där ute. Ännu har dock ingen sett till Planet Nio (som de lite fantasilöst kallar den) i verkligheten. Men nu är jakten igång så vem vet? Snart kanske vi har nio planeter igen. Fast då måste vi definitivt hitta på ett bättre namn på den nya planeten än Planet Nio (Planet Nine på engelska).

3 reaktioner till “Planet Nio”

 1. Gissar att planeten X egentligen kommer ifrån romerska X som är 10. För man började ju drömma om 10planeter redan när pluto hittades och då var pluto nummer 9.

  Fast sedan har X även blivit symbolen för mystik…

  1. Jag hade glömt planet X. Fast planet X är ett lika dåligt namn som planet 9. Har planetjägarna ingen fantasi kvar till att hitta på ett bra namn på sin icke-planet?

 2. Konspirations folket kommer med denna hypotes vid varje Februari, VARJE år…å de hävdar i sten att jorden dessutom kommer krocka med denna planet som ska vara i storleken av Uranus.
  Sedan blir det April å de blir besvikna ännu en gång och sarsar hårt på nästa år igen…

  Det finns ju åtminstone 3 stora problem med planeten 9/planeten X/Nibiru eller vad de för året vill kalla den.

  1. En till gasjätte i storleken av Uranus kommer att ett stort gravitationellt inflytande på solsystemet. Problemet är att det saknas ingen gravitation i solsystemet sedan Kupierbältet (där pluto är medlem) hittades.
  2. Jag kan ju ta bilder av månarna runt Uranus, man hittar ju månar runt pluto med teleskop ifrån jorden. En till planet stor som Uranus är omöjlig att missa med alla teleskopen vi har på jorden och i omloppsbana idag.
  3. Det kan omöjligt vara en planet till. Definitionen på en planet är att bland annat att den ligger i solsystemets eklipa, den dominerar sin omloppsbana, och den har en omloppsbana runt solen. Detta omöjliggör en planet som kan krocka med jorden då den inte dominerar sin egen omloppsbana utan korsar de andra 8planeternas omloppsbanor. Det var i första hand den eliptiska omloppsbanan innanför Neptunus som gjorde att Pluto tappade planettitteln. Sedan blev det ännu mer problem när man upptäckte runt 1000 andra plutosar runt pluto inom det område som kallas Kupierbältet. Fast ännu längre ut har man hypotetiskt Orths moln som man misstänker de långperiodiska kometerna kommer ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *