Alen i juni

Äntligen har alen fått gröna löv. Lövens vågiga utseende påminner om en frisyr som var vanlig när jag var ung på 90-talet, nämligen våfflat hår, vilket skapades med hjälp av en våffeltång, alltså en räfflad plattång, också känd som krustång. Tyvärr håller en del av löven redan på att ätas upp.

Skogen vaknar verkligen till liv. Hela vägen längs skogsstigen flög små grönsnabbvingar. De är nog mina favoriter bland försommarens fjärilar. Skvattram har börjat blomma med sina magnifika vita blommor. Och så hittade jag blommande kattfot vid stigen, både vita som oftast är hanar och rosa som oftast är honor.

******************************************************
IN ENGLISH:

Finally the alder trees have green leaves. The wavy shape of the leaves remind me of a hair style that was popular when I was young in the 90s, waffle hair, which was created using a waffle curling iron. Unfortunately some of the leaves are already being eaten.

The forest really comes to life now. All along the forest path small green hairstreak butterflies (Callophrys rubi) were flying. They are probably my favourites among the early summer butterflies. Marsh Labrador tea (or wild rosemary of whatever the common English name of Rhododendron tomentosum is) is in bloom with its magnificent white flowers. And I found catsfoot (or is Antennaria dioica called pussytoes in English?) in bloom by the forest path, both white ones which usually are males and pink ones which usually are females.

******************************************************

Fotona är tagna den 5 juni 2022.

Im following a treeKolla även in andra trädföljare på The Squirrelbasket (internationellt).

5 reaktioner till “Alen i juni”

  1. What a lovely land you live in – all the plants seem so clean and fresh.
    I am not familiar with the flower species you mention but I can see why the one might be called pussytoes!
    I do remember the hairstyle created with waffle irons and yes – that’s exactly what the leaves look like. I wonder what ate the one full of holes?
    All the best until next time – and I hope your weather brighten s 🙂

  2. Familiar genera but species new to me. Nice to see your antennarias, I’m a fan and have transplanted some to my flower beds. We (USA) generally call them pussytoes, or everlasting or woman’s tobacco for some species.

    1. I think they are rather cute. Probably because I associate them with an elderly woman I knew and looked up to as a child. She used them dried as decoration in her summer house.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *