3,5 miljarder år på 3,5 minuter – med ljudeffekter

SGU måste ha haft kul när de gjorde ljudeffekterna till den här filmen om hur Sverige bildades. Vulkanism låter misstänkt likt åska och fjällens bildande låter väldigt likt en bilkrasch.

Jag hittade filmen på SGU:s hemsida när jag letade bakgrundsinformation till en hemuppgift i geologi.

4 reaktioner till “3,5 miljarder år på 3,5 minuter – med ljudeffekter”

  1. Som Bodensare tyckte dessutom jag hörde artilleri vid nån smäll i filmen

  2. Det går fort att lära sig Sverige iallafall! Granit = bra, Skiffer = inte bra, (Tät)morän = blött detsamma som grålera, torrt detsamma som brundamm dessutom motvarar torr variant solskyddsfaktor 10 om man har det på huden, går man på blöt tätmorän så känns det som att gå på en geleklump (jäkligt kul upplevelse faktiskt). Tänk vad man får lära sig på jobbet 🙂

  3. Intressant att vi har haft så mycket vulkanism men inte har kvar några fina vulkanberg (eller som ser ut som vulkanberg iallafall)

    1. När det gäller geologi är Sverige egentligen en rätt kass plats. Nästan all berggrund är 0,9-1,9 miljarder år gammal. Enda undantagen är fjällen och några få platser i södra Sverige som är yngre.

      I princip allt spännande har hunnit erodera bort, ofta flera gånger om. Dessutom är större delen av Sverige fossilfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *