Bland stenar och gamla ben

Det är ju inte alla semesterdagar som solen är framme. Idag har regnet öst ner. För att fördriva tiden passade jag på att titta in på Evolutionsmuseets paleontologiavdelning. Jag måste säga att detta museum verkligen har ryckt upp sig på senare år. Här finns väldigt intressanta samlingar, inklusive Nordens största samling äkta dinosaurieskelett och rester av tidiga Homo erectus från Kina, men när jag först kom till Uppsala var utställningarna inte särskilt inspirerande och helt obegripliga utan djupgående förkunskaper i paleontologi. Numera satsar museet mycket mer på pedagogiska utställningar, även om några av de gamla montrarna med uppradade skelett utan någon begriplig förklaring fortfarande finns kvar på övervåningen.

Min fot är liten jämfört med denna dinosauries.
Min fot är liten jämfört med denna dinosauries.
Som jag sagt någon gång tidigare så anses numera de flesta dinosaurier ha haft en sorts päls av fjädrar.
Som jag sagt någon gång tidigare så anser forskarna numera att många dinosaurier var fjädertäckta. Har för mig att denna modell skulle föreställa en Velociraptor.
Som sig bör i ett paleontologiskt museum finns där massor av skelett.
Som sig bör i ett paleontologiskt museum finns där massor av skelett av diverse stora men utdöda bjässar.
Det pågår för tillfället en utställning om människans ursprung.
Det pågår för tillfället en utställning om människans ursprung.
Jag var väldigt glad att upptäcka att museet numera uppmärksammar även växternas evolution och inte bara djurens.
Jag var väldigt glad att upptäcka att museet numera uppmärksammar även växternas evolution och inte bara djurens. Ungefär så här såg de tidigaste landväxterna som man har hela fossil av ut.
Detta skelett låg i en monter ute i trapphuset.
Detta ormskelett låg i en monter ute i trapphuset.
Som många andra paleontologiska museer har detta även en mineralutställning. Jag var egentligen mer på humör för stenar än för fossil idag. Här ett vackert exempel på malakit.
Som många andra paleontologiska museer har även detta en mineralutställning. Jag var egentligen mer på humör för stenar än för fossil idag. Här ett vackert exempel på det kopparhaltiga mineralet malakit.
Sand som förstelnats i fina former.
Sand som förstelnats i en vacker, geometrisk form. Det är ganska vanligt att mineralers yttre form avspeglar kristallstrukturen på atomnivå, vilket ger den här typen av regelbundna, geometriska former. Fast i detta fall är det väl snarare en bergart än ett mineral.
Mer fina former.
Mineralers yttre form påminner rätt ofta om abstrakta konstverk.
Samma mineral kan ofta se ut på flera olika sätt, vilket gör att jag tycker de är svåra att lära sig identifiera. Här är två olika turmaliner.
Samma mineral kan ofta se ut på flera olika sätt, vilket gör att jag tycker de är svåra att lära sig identifiera. Här är till exempel röd turmalin,  grönaktig turmalin…
...och så den vanliga svarta varianten.
…och svart turmalin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *