Obamas klimatplan

Obama har nyligen lanserat en klimatplan. Hans plan för att bekämpa klimatförändringen kan du läsa på Vita husets hemsida. Den stora nyheten är egentligen inte innehållet i planen, utan det faktum att han överhuvudtaget har en offentlig plan för detta. Planen innehåller dessutom inte bara vackra men vaga ord, utan också ett antal tydliga och mätbara mål. Att ha en plan är naturligtvis inte samma sak som att genomföra den, men det är i alla fall en början. Detta borde förhoppningsvis innebära en ny och mer positiv roll för USA i den internationella klimatpolitiken.

Här kan du höra Obama tala om sin klimatpolitik och om den nya klimatplanen. Han uppmanar bland annat den amerikanska befolkningen att sätta sig in i klimatfrågan och att ställa krav. Detta tal innehåller det, vid det här laget berömda, uttalandet (vid 44:23 i videon) att vi inte har tid att vänta på ett möte med ”föreningen för en platt jord” (the Flat Earth Society) i denna fråga. Vad denna förening, som osannolikt nog faktiskt finns på riktigt, har med saken att göra är ett mysterium, men citatet har blivit mycket mer berömt och diskuterat än innehållet i själva klimatplanen.

Jag måste säga att delar av Obamas klimatpolitik är inte helt begriplig. I sitt tal hävdar Obama bland annat att det är en klimatmässig förbättring att USA har ökat sin inhemska produktion av olja och naturgas, vilket låter underligt. Är det inte just den enorma användningen av fossila bränslen som är det största klimatproblemet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *