Ruby Wax om psykisk sjukdom

Hur får man bort stigmat från skambelagda sjukdomar? Man letar reda på en kändis som själv är drabbad av sjukdomen och som vågar prata om den. Om kändisen sedan råkar vara en komiker desto bättre! Detta TED-föredrag är kanske inte den mest vetenskapliga förklaringen på hur stressjukdomar fungerar som jag någonsin hört, men än sen då? Jag kunde inte hålla med mer om poängen: det stigma som människor med psykiska sjukdomar (och deras nära och kära) tvingas stå ut med är förstklassig idioti och måste utrotas. Problemet gäller inte bara människors attityder utan även ekonomi. Det är nämligen inte självklart vem som ska betala för behandlingen av psykiska sjukdomar. Varken vetenskap eller tjat verkar kunna påverka människors attityder i detta fall, så varför inte försöka med humor istället? Får jag därför presentera…Ruby Wax! En både rolig och modig kvinna!

3 reaktioner till “Ruby Wax om psykisk sjukdom”

  1. Kanske inte vetenskapligt korrekt men ändå ganka nära, jag har hört proffs med riktigt idiotiska ideer också som inte ens verkar ha deltagit i grundkursen på psykologin.

    1. Att hålla ett bra föredrag på mindre än tio minuter är enormt svårt. Jag har hört många forskare som lyckats betydligt sämre än Ruby med att få med de viktigaste punkterna i ett så kort tal.

      Jag har träffat psykologistudenter som (tvärtemot all seriös vetenskap) anser att psykiska sjukdomar är en myt! Dessa tenderar att bli väldigt sura när jag envisas med att hävda att en psykolog har samma jobb som en läkare: att bota sjukdomar! De vill mycket hellre få bra betalt för att sitta och prata om andra människors barndom. Det är väl i och för sig trevligt, men ingen har någonsin kunnat förklara för mig hur det skulle kunna bota någon från någonting överhuvudtaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.