Får jag presentera det köttätande svampdjuret Harpan

Långt nere i havens djup lever de mest osannolika organismer. Bland annat hittar man här köttätande svampdjur. Svampdjur är en ganska primitiv djurform som normalt brukar sitta still på havsbotten och filtrera vatten. Namnet svampdjur kommer av att de är porösa och bra på att suga upp vätska. Uppfinningen av konstgjorda disk- och tvättsvampar inspirerades av svampdjuren, så de har faktiskt haft viss praktiskt betydelse.

Det flesta svampdjur är som sagt fredliga och harmlösa varelser, men det finns undantag från denna norm. Dessa undantag ser dessutom ofta ganska bisarra ut. ”Harpsvampdjuret” (Chondrocladia lyra, the harp sponge) i videon har fått namnet eftersom upptäckarna tyckte att den ser ut som en harpa. Jag tycker mer att den ser ut som en kam, fast med små kulor längst ut på tänderna.

Chondrocladia gigantea (the giant club sponge)
Chondrocladia gigantea (the giant club sponge)

 

En annan vackert köttätande svampdjur är denna färgglada varelse, Chondrocladia gigantea. Fotot är från SERPENT Media Archive. Där anges att fotot är taget på 928m djup i Atlanten utanför Norge. Själva platsen anges som ”Atlantic>Norwegian>Midnattsol”. Midnattsol?!? Kan det möjligen vara så att någon skämtsam norrman har lurats lite med forskarna?

Deep Sea News har också skrivit om köttätande svampdjur. Där kan man hitta referenser till vetenskapliga artiklar om man vill läsa mer om köttätande svampdjur.

En kommentar till “Får jag presentera det köttätande svampdjuret Harpan”

  1. Midnattsol är i detta fall tydligen namnet på en produktionslicens (närmare bestämt produktionslicens 281) som Statoil är (var?) delägare i. En licens är ju egentligen inte en geografisk plats i normal bemärkelse, men Midnattsollicensen gäller ett område i havet i höjd med mellersta Norge. Varför licensen heter Midnattsol är inte direkt solklart 😉

    En provborrning under denna licens år 2007 resulterade i att Statoil hittade naturgas. SERPENT samarbetade då med Statoil (www.serpentproject.com/missions_norway.php), och besökte i samband med det brunnen i Midnattsol. Och den i Ragnarokk, som tydligen ligger i närheten. Ett ännu roligare namn i sammanhanget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *