Smaksinnet har ballat ur

Under de senaste dagarna har mitt smaksinne helt spårat ur. Plötsligt smakar allt jag äter och dricker bittert, syrligt och vagt metalliskt. Allt. Även vatten. Faktum är att det smakar bittert och syrligt i munnen hela tiden. Oerhört irriterande.

Som alla moderna människor har jag försökt hitta felkällan genom intensivt letande på nätet. Det finns massor av sjukdomar och mediciner som kan påverka smak- och luktsinnet men ingen av de vanliga misstänkta är aktuell för mig just nu. Så det mest sannolika är nog att problemet beror på något jag har ätit.

Den enda misstänkta jag har hittat hittills som möjligen skulle kunna vara boven i dramat är pinjenötter. Det förekommer tydligen att människor världen över lite då och då får en tillfällig störning av smaksinnet som vanligen varar i upp till ett par veckor efter att ha ätit pinjenötter. Det brukar beskrivas som att allt man äter och dricker smakar bittert, beskt och metalliskt. På svenska kallas det pinjemun och i de relativt få vetenskapliga artiklar jag hittade i ämnet kallas det pine-nut associated dysgeusia och mer informellt pine nut syndrome eller pine mouth syndrome.

Pinjemun var tydligen en stor grej i mer eller mindre seriös svensk media för ungefär ett decennium sedan. Vad som orsakar problemet verkar ingen veta med säkerhet. Jag har hittat några år gamla vetenskapliga rapporter där forskare hade upptäckt att ätliga pinjenötter helt eller delvis hade olagligt ersatts med för människor oätliga frön av tallarten Pinus armandii i påsar med pinjenötter som hade sålts i livsmedelsbutiker i U.S.A. och i Danmark och att pinjenötter från just dessa påsar hade orsakat pinjemun hos både kunder och testpersoner på laboratoriet, men det framgick inte från de undersökningarna hur eller varför sådana frön skulle kunna påverka smaksinnet. Pinjenötter är för övrigt kulinariskt fikonspråk för vad som på vanlig vardagssvenska heter tallfrön.

Men även om problemet inte är medicinskt allvarligt så är det inte desto mindre oerhört irriterande när smaksinnet inte fungerar som det ska, och kanske inte heller luktsinnet eftersom de två hänger så tätt ihop. Innehållet i den ganska nyöppnade pestoburken och i den påse med pinjenötter som jag på senare tid har satsat på att lite i taget äta upp efter att den har legat i mitt skafferi ett bra tag har i alla fall båda för säkerhets skull hamnat i soporna. Jag hittade foton på pinjenötter från P. armandii på nätet och de pinjenötter som fanns i min påse var faktiskt misstänkt lika de fröna. Annars är det inte så mycket jag kan göra åt det hela annat än att hoppas att problemet går över av sig själv. Om det faktiskt är pinjenötterna som är skyldiga eller inte lär jag aldrig få veta för det går varken att bevisa eller motbevisa.

 

3 reaktioner till “Smaksinnet har ballat ur”

 1. Jag upplever också att allt smakar bittert och som metall. Jag åt faktiskt pinjenötter förra veckan! Kan det vara en reaktion? Jag är dessutom känslig mot nötter när det är pollensäsong…

 2. Wow, har också det där just nu! Hade Corona för ett tag sen och min smak har kommit tillbaka. Men efter några veckor började allt jag äta smaka ”härsket” ”surt”. Men jag har inte ätit pinjenötter. Kan man få det på annat sätt haha? hur länge tog det innan det gick över för dig? Eller har du fortfarande den smaken? Min har pågått i ca 3v nu 😢😖

  1. Tråkigt att du har sådana problem. Hoppas det blir bättre snart.

   Det finns några olika livsmedel som kan påverka smaksinnet. Men om det är mat eller dryck som är problemet så är det ju enkelt att lösa. Sluta ät det som orsakade problemet. Oftast fungerar smaksinnet normalt igen inom några timmar eller något dygn. När det gäller just pinjemun tar det lite längre, oftast någon eller några veckor, innan smaksinnet fungerar normalt igen. För mig försvann problemet gradvis efter drygt en vecka.

   Det är så gott som ingen som verkligen lagar all mat själv från enbart egenproducerade ingredienser. Därför är det oftast omöjligt att i efterhand veta exakt vad man egentligen fått i sig under den senaste veckan eftersom oväntade ingredienser kan ”gömma sig” i allt möjligt som familjemiddagar, restaurangmat, färdigbakat bröd, fikabröd, snacks, färdigmat, halvfabrikat, dressingar, röror och kryddblandningar.

   Men om man gör en ansträngning och rensar bort allt som skulle kunna orsaka problem ur kosten och ändå fortfarande har problem efter cirka en månad så var det knappast kosten som var problemet.

   Kanske är det istället någon infektion som är i farten? Det finns ju många fler virus än covid-19 som påverkar hur mat smakar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *