Boktips

I denna helgs bokbloggsjerka ber Annika om tips på böcker som man absolut inte kan lägga ifrån sig. Detta fenomen känner jag väl igen. Jag skulle nog kunna räkna upp hundratals böcker. Här är några tips som skiljer sig från de jag sett hittills på andras jerkainlägg. Visst vore det väl tråkigt om alla bara läser samma böcker?

Nästan alla böcker i bokserien om Sookie Stackhouse av Charlaine Harris. Dessa har jag skrivit om tidigare.

En man på sin vakt av Terry Pratchett. Fantasy som utspelar sig på Skivvärlden. Terry ger ut oerhörda mängder böcker i hög takt, vilket gör att kvaliteten varierar kraftigt. Denna bok, där de udda typerna i nattvakten får en ny sorts mystiska mord att lösa, är en av de få jag verkligen gillar och min kopia är snart helt sönderläst.

Svitjods undergång och Sveriges födelse av Henrik och Fredrik Lindström. Glöm inte fackböckerna! Det här är för mig en riktig bladvändare, som jag aldrig kan lägga ifrån mig när jag väl börjat läsa. Varje gång! Folkbildning, underhållning och ifrågasättande, allt på en och samma gång. Vad mer kan man behöva?

Samlade dikter av Edith Södergran, Dikter av Karin Boye och Aftonland av Per Lagerkvist. Det är ingen slump att dessa räknas som klassiker.

En bokserie som jag brukar fastna i så till den milda grad att jag inte kan nöja mig med att bara sträckläsa en bok utan fortsätter tills jag kommit igenom alla femton är Katharine Kerrs fantasyserie om landet Deverry. I denna serie får man följa ett ganska stort antal personer under drygt 1200 år. Personerna återföds om och om igen med samma själ men i nya kroppar och utan medvetna minnen av sina tidigare liv. Det låter flummigt, men personerna och de intriger de trasslar in sig i är enormt fängslande.

Vilken seriebok som helst av Jan och Maria Berglin. Sådana här böcker slukar jag i ett nafs. Finns det någon bättre hyllning till och beskrivning av det liv som de flesta personer faktiskt lever i verkligheten än makarna Berglins teckningar?

14 reaktioner till “Boktips”

  1. Jag minns att jag skrattade högt när jag läste Pratchetts trio som hette Vi far, Vi flyr och Vi flyger… Jättekul skrivna! Blev tvungen att läsa Sookie Stackhouse på en litt.kurs och blev riktigt förtjust i första, så dem läser jag gärna mer av – och jag vet inte hur det kommer gå för jag har inte sett tv-serien:-)

  2. Intressant att du gillar Sookie Stackhouse-böckerna. Själv kom jag inte igenom första boken. TV-serien däremot gillar jag skarpt. Kanske var det för att jag läste boken efter att ha sett serien som gjorde att jag inte gillade den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *