Fy skäms Europa

Öppna lagliga vägar in i EU. Låt flyktingar flyga hit och ansöka om asyl när de kommer fram.

Rädda barnen försöker få ihop minst 100 000 underskrifter att skicka med Sveriges representant till EU-mötet den 14 september 2015 om den pågående flyktingkrisen. Syftet är att visa att det finns många i Sverige som stödjer kravet att Europas stater måste börja uppfylla sina skyldigheter mot asylsökande vilket inkluderar att skapa lagliga vägar in i EU för asylsökande. Jag har skrivit på.

Vi måste tillåta människor att resa in i Europa med säkra transportmedel för att kunna lämna in sin asylansökan på plats i EU. Något som var fullt möjligt till för knappt 15 år sedan då EU införde regler som i praktiken stoppar asylsökande från att kunna flyga in i EU om de inte redan blivit beviljade asyl. Vilket är omöjligt eftersom de inte kan ansöka om asyl i något EU-land innan de kommit in i EU. Ett hopplöst moment 22-problem som tvingar ut människor på dyra och livsfarliga resvägar för att föröka ta sig över gränsen till EU.

Det bästa vore så klart om människor inte behövde fly alls. Om alla krig tog slut och ingen behövde frukta att bli torterad, våldtagen, förslavad eller dödad. Men så ser verkligheten inte ut och det kommer den troligen aldrig att göra heller.

Rätten att söka asyl tillhör de grundläggande mänskliga rättigheterna. De grundläggande mänskliga rättigheterna handlar inte om politik och de grundläggande mänskliga rättigheterna har alltid företräde framför ekonomiska hänsyn. Alltid. Punkt. Slut.

Rätten att söka asyl slås fast i artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Asylrätten framgår dessutom av artiklarna 18 och 19 i avdelning II i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. EU:s stadga om de grundläggande mänskliga rättigheterna hänvisar till  FN:s flyktingkonvention från 1951 (den s.k. Genèvekonventionen) med 1967 års tilläggsprotokoll som definierar vem som är flykting, vilka rättigheter flyktingar har och vilka skyldigheter stater har gentemot flyktingar.

Just nu dör massor av människor helt i onödan för att europeiska länder försöker hindra dem från att utöva denna mänskliga rättighet. Det är inte det krig de har flytt ifrån som dödar dessa människor. Det är vi. Den här krisen har skapats av europeisk politik och det enda sättet att faktiskt förändra något är att utöva påtryckningar på politikerna. Namnlistor är kanske lite mossigt, men så länge man inte själv får vara med på ministermötena och personligen läxa upp de europeiska politikerna så finns det inte så många andra sätt att nå fram och göra sin röst hörd.

UNICEF har också en namninsamling för lagliga vägar in i EU. När det gäller deras namninsamling framgår det dock inte exakt hur de tänker använda själva namnlistan för att åstadkomma detta. Men jag har ändå skrivit på den också.

unicef

En kommentar till “Fy skäms Europa”

  1. Observera att ”Genèvekonvention” som texten refererar till är FN:s flyktingkonvention från 1951, det vill säga en annan Genèvekonvention än de Genèvekonventioner från 1949 som reglerar krigets lagar.

    Det har av någon anledning varit populärt att skriva konventioner just i Genève.

    De Genèvekonventioner som berör krig kan man läsa om på Röda korsets hemsida: http://www.redcross.se/om-oss/krigets-lagar/centrala-konventioner-och-sedvaneratt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *