Test av mitt nya vidvinkelobjektiv

Jag har sedan tidigare ett normalzoomobjektiv, ett makroobjektiv och ett telezoomobjektiv till min systemkamera. Och nu har jag äntligen kompletterat samlingen med ett vidvinkelzoomobjektiv.

Normalobjektiv är ett sorts allroundobjektiv som fungerar bra för vardaglig fotografering som exempelvis turistfoton och familjefoton. Makroobjektiv används när man vill ta närbilder på till exempel blommor och småkryp. Teleobjektiv används när man vill fotografera detaljer på avstånd och passar utmärkt för fågel- och fjärilsfotografering. Och vidvinkelobjektiv ger just en vid vinkel och används ofta för landskapsbilder.

Hittills har jag bara hunnit pröva att ta några få bilder med mitt nya vidvinkelobjektiv. Dessa bilder är tagna med bländare f /11, ISO 200 och 11 mm brännvidd enligt objektivet (vilket på en Canonkamera motsvarar en verklig brännvidd på 11*1,6 = 17,6 mm). Jag har fotat i RAW-format och använt i princip samma framkallningsinställningar i Lightroom som jag brukar använda för de andra objektiven. Det tar lite tid att lära känna ett nytt objektiv men baserat på dessa första bilder verkar objektivet överlag vara ok.

Himlen verkar dra lite åt det turkosa hållet, men det är svårt att avgöra om detta är en tillfällighet på grund av ljusförhållandena just den dagen. Det kan vara nödvändigt att använda ett polarisationsfilter för att få rätt färg på himlen på sommaren men jag har inget polarisationsfilter till detta objektiv. Bilderna blev också lite mörkare än jag hade föredragit. Jag har ökat bländartalet på dessa foton ca 1 steg i efterhand i Lightroom.

ErikaGroth-5521ErikaGroth-5519ErikaGroth-5524ErikaGroth-5534

2 reaktioner till “Test av mitt nya vidvinkelobjektiv”

  1. Det blir finabilder -inte sant? Men ett polarisarionsfilter ger ofta försämringar i bildens ytterkanter så det tål att tänka på…. Får ganska mkt vinjetteringunder 15 mm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.