Pennor

Bestämde mig för att det är dags att rensa bland alla gamla pennor i byrålådan. En hög med bläckpennor och överstrykningspennor hamnade i soporna för att de inte längre fungerar. Men blyertspennor är det bara att vässa så är de färdiga att använda igen. Eller, för de blyertspennor vi har på jobbet, att fylla på med mer stift.

Jag älskar blyertspennor. De fungerar alltid och både text och teckningar blir mycket snyggare med blyerts än med bläck. Med blyerts kan man skriva utomhus, även när det är kallt och regnigt. Man kan till och med skriva upp och ner. Det kan man inte med bläck. Bläck är kladdigt, det måste rinna nedåt, och minsta lilla vattendroppe får alltihop att flyta ut och bli oläsligt. Det är ingen slump att instruktioner till fältkurser ofta inkluderar en skarp tillsägelse att deltagarna ska ta med sig blyertspennor för anteckningar utomhus.

Naturligtvis är det nödvändigt att använda bläckpennor i vissa sammanhang. Vanligen när det är viktigt att det inte går att sudda ut eller ändra det som skrivits. Bland annat så är det, inom vissa typer av forskningsprojekt, obligatoriskt att skriva med bläckpenna i labjournalen. Forskare och administratörer har nämligen ännu inte upptäckt att det finns sudd även för bläckpennor.

Läs gärna också Peter Englunds hyllning till blyertspennan.

2 reaktioner till “Pennor”

  1. Det var väl du som sa för super jättelänge sedan till mig att amerikanarna satsade miljoner på att utveckla en bläckpenna som fungerar i rymden medans ryssarna använde blyerts. Annars så fungerar ballograf ner till -15°C och upp å ner ett tag men jag föredrar själv blyertsstiftpennor på mina exkursioner ner till -30°C utan anmärkning.

    1. Jag kommer ihåg det där med amerikanerna och ryssarna, men jag minns inte var jag fick det ifrån. Ballografpennor med arkivbeständigt bläck (epocapennor) är absolut de bästa kulspetspennorna. Har fått lära mig av arkivarier att ta ut bläckpatronen i kulspetspennor och kontrollera att den är certifierad och märkt med Svenskt Arkiv. Lite nördigt, jag vet, men då är det verkligen bra kvalitet som håller riktigt länge. Jag har några sådana, men de flesta av mina bläckpennor är istället värdelösa reklampennor som jag fått av diverse företag och organisationer. Det är de pennorna som hamnat i soporna för att de inte längre fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *