Annons för UNICEF: Röster från bänken

Varje dag fattas beslut som berör barn i utsatta situationer. Men barnen själva får sitta på bänken och se på när vuxna fattar beslut som kommer att påverka hela deras liv. Det är nog nu. Barnen måste få höras. UNICEF Sverige har tagit fram en poddserie, Röster från bänken, där barnen själva får komma till tals. Lyssna på barnen och ställ dig bakom kravet att barn ska få rätt att klaga när deras rättigheter kränks, på unicef.se/rösterfrånbänken.

Om Röster från bänken

I fyra nyproducerade poddar får Ewelina, Mojtaba, Erik och två systrar berätta sina berättelser. De är barn i utsatta situationer med erfarenhet av våld, psykisk ohälsa, drogmissbruk och av att komma till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Gemensamt för barnen är att vuxenvärlden fattat beslut över deras huvuden – utan att ta hänsyn till deras erfarenheter eller önskemål. Barnen har blivit satta på bänken och fått se på när de vuxna fattat beslut om deras liv.

Det är nog nu. UNICEF vill att barnens röster ska höras. Därför framför vi ett krav till regeringen om att införa klagorätt för barn. Det måste finnas en instans som barn kan vända sig till när deras rättigheter kränks. Det saknas i dag.

Enligt barnkonventionens tredje tilläggsprotokoll ska varje land se till att barn kan vända sig till en instans och få sin sak prövad när deras rättigheter kränks. Men Sverige har hittills valt att inte skriva under det tillägget, och därför har barn idag inte den möjligheten.

Under kampanjen kommer vi att uppmana så många som möjligt att skriva under kravet. Namnunderskrifterna kommer efter kampanjen att lämnas till barnminister Åsa Regnér.

***
Det här inlägget är obetald reklam för UNICEF Sverige.
Denna blogg ingår i UNICEF:s bloggnätverk ”Bloggare för varje unge”.

bloggare-varenda-unge-200-150-flicka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *